7 Makanan Yang Korang Akan Selalu Beli Di Bazaar Ramadhan

0
212
Sumber Imej: KLMag

Musim Ramadhan dah dekat korang. Like lagi 3 minggu kot! Tak sabarnya. Selain tak sabar untuk mendapat pahala lebih dan beribadat di bulan Ramadhan, salah satu yang best bila bulan puasa ni, korang dapat pergi bazaar ramadhan yang buka setiap hari selama sebulan! Best kan?

Macam-macam korang boleh beli, sampai tak cukup tangan nak pegang bag plastik yang korang beli tu. Tak cukup satu trip, dua trip pun korang sanggup kalau dah memang ada sifat tamak tu. Pastu ada je leftovers … hehe okay gurau je.

Jom tengok makanan berbuka yang korang AKAN beli di bazaar. Mesti antara makanan di bawah merupakan makanan wajib korang.

1) Murtabak 

murtabak-1
ohbulan

Murtabak is my favorite like ultimate favorite! Tapi ia adalah antara makanan yang paling diminati oleh ramai orang di Bazaar Ramadan. Kalau korang notice setiap bazaar ada 5 to 6 stalls that sells murtabak. But yang trickynya korang kena pandai tengok kalau nak beli, kalau queue tu panjang meaning murtabak tu sedap la.

2) Ayam Percik 

ap-2
ohbulan

Okay ayam percik pun my favourite. Kan dah start tamak. Mana taknya bau asap masa diorang panggang ayam tu memang mencabar nafsu. In the end korang beli jugak kan.

3) Tepung Pelita

tp2
ohbulan

Kuih tradisional ni pilihan orang ramai untuk beli bila di bazaar. Kuih ni usually orang makan for starters or desserts. Serious sedap giler kalau korang tak pernah try lagi. Bau dia pun wangi sebab dia dibalut dengan daun pandan. Kalau nak lagi sedap letak dekat dalam peti ais dalam 10 minit.

4) Bubur Lambuk

bl-1
ohbulan

Selalunya bubur lambuk dimakan masa moreh (supper time). Bubur ni senang dihadam dan sedap! Kebanyakkanya juadah ni boleh dijumpa di masjid untuk percuma.

5) Roti John

rj5
ohbulan

Roti John pun makanan wajib dibeli. Not all the time lah tapi sekali seminggu tu dah cukup. Roti John ni versi burger panjang cuma daging/ayam tu dicincang habis. Cakap pasal benda ni lapar la pulak.

6) Popiah Basah

pb4
ohbulan

Okay ni my favourite jugak. Kalau tak puasa pun selalunya orang beli popiah untuk hidangan petang, tea time lah kiranya. Dia ada 2 type, basah and kering. Tapi orang ramai usually beli popiah basah sebab inti dia lagi  sedap.

7) Air Soya

soya-3
ohbulan

Ni campur dengan air bandung and campur with cincau, memang layan habis. Satu jug takkan pernah cukup so kalau boleh korang beli 2 packet tau.

So apa makanan yang korang selalu beli kat bazaar? Comment kat bawah.

LEAVE A REPLY