Jejaki Thailand Dengan 10 Dessert Must Have Ini!

0
522
Food Republic

Thailand terkenal dengan dessert yang yummy hingga menjilat jari. Bagi yang still new dengan pencuci mulut khas buatan Thailand dan tidak tahu nak makan yang mana satu, usah risau kerana Fork dah senaraikan 10 must have untuk anda hunt di Thailand!

1. Tong Yip – ทองหยิบ

ร้านอาหารคุณต้อย
ร้านอาหารคุณต้อย

Tong Yip bermaksud apa sahaja yang kita pegang atau ambil, akan menjadi barang yang berharga. Ia bersesuaian dengan tema dessert ini yang berwarna kuning keemasan. Tart ini diperbuat dari kuning telur dan  tepung, kemudiannya dimasak dalam air gula beraroma jasmine. Lalu dibentuk menjadi kelopak bunga.

2. Luem Gluen – ลืมกลืน

Food Republic
Food Republic

Luem Gluen atau Lụ̄m Klụ̄n bermaksud lupa untuk menelan. Namanya agak unik untuk dessert yang melt in the mouth ini. Kuih kustard pandan yang kecil ini dihias dengan krim kelapa yang savoury. Selepas itu disalai dengan Thai incense khas buat pencuci mulut.

3. Khao Neow Dam – ข้าวเหนียวดำ

cheftummy
cheftummy

Khao Neow Dam ini adalah sejenis pencuci mulut pulut hijam yang disajikan dengan santan kelapa. Kuih ini dapat dijumpai di street corners dan pasar-pasar di Thailand. Hidangan dessert ini baik dimakan pada suhu room temperature atau suam-suam kuku.

4. Khao Neow Ma Muang – ข้าวเหนียวมะม่วง

Tastemade
Tastemade

Khao Neow Ma Muang berbeza sedikit dari Khao Neow Dam. Ia menggunakan nasi pulut yang manis beserta mangga dan disiram dengan santan. Dessert ini amat popular di kalangan lokal dan pelancong yang inginkan sticky gooey goodness.

5. Khanom Krok – ขนมครก

เถ้าแก่ใหม่ คนวัง
เถ้าแก่ใหม่ คนวัง

Khanom Krok agak similar dengan kue Serabi dari Bandung, cuma saiznya kecil sedikit. Kuih traditional yang berasaskan tepung beras dan kelapa ini dibuat dalam bentuk mangkuk mini. Ia  boleh tambah toppings seperti daun bawang, keladi dan jagung. Makan panas-panas untuk get the best out of it!

6. Woon Ma Plow – วุ้นมะพร้าว

เมนู
เมนู

Feeling heaty dan teringin merasa air kelapa tapi merasa minum dari temperungnya macam too much? Try lah Woon Ma Plow. Ia adalah jeli yang diperbuat dengan air kelapa asli. Jeli ini adalah dessert kegemaran orang ramai pada musim panas. Ia disajikan dalam tempurung kelapa untuk kekalkan essence kelapa. Plus, it is earth-friendly sebab tidak menggunakan mangkuk or bekas plastik!

7. Sang Kaya Fug Tong – สังขยาฟักทอง

thai tv
thai tv

Sang Kaya Fug Tong bukan seperti sangkaya mahupun sangkayaa yang ada di Malaysia tapi ia adalah hidangan yang berasaskan labu. Imagine isi labu dikeluarkan dan diganti dengan kustard yang creamy. Labu ini kemudiannya dipotong dalam kepingan yang mudah dibawa. Sesuai buat picnic dan on the go.

8. Bua Loy Nam King – บัวลอยน้ำขิง

doo-deedee
doo-deedee

Bua Loy Nam King ialah dessert berkuah. Ianya ladu tepung beras bersaiz kecil yang berintikan mentega bijan. Kuah air halia panas dessert in sangat soothing on the throat, sesuai untuk dimakan ketika hujan atau musim sejuk.

 

9. Taptim Grob ทับทิมกรอบ

Eat WHAT Tonight
Eat WHAT Tonight

Buah berangan kalau di Malaysia biasa dimakan panas-panas tapi di Thailand, lain pula. Taptim Grob adalah dessert buah berangan yang dicampur dengan air kelapa. Buah berangan ini kebiasaannya direndam dalam beet juice terlebih dahulu.

10. Luk Chup ลูกชุบ

maxresdefault

Nampak seperti hiasan tapi sebenarnya ianya dessert khas keluarga diraja Thailand suatu masa dahulu. Luk Chup dibuat dengan kacang hijau lalu diadun dengan gula dan santan. Adunan itu kemudiannya dibentuk seakan-akan miniature buah-buahan.

 

LEAVE A REPLY