Bulgogi: Betul Ke Cara Anda Menjamah?

0
298
Nerds with Knives

Bagi korean food lover, hidangan bulgogi pasti menjadi dambaan hati. Daging yang dimasak sendiri, lalu disuap ke dalam mulut masih panas-panas. Sedapnya the feeling of tenderized meat di lidah. Tengah syok bayangkan bulgogi tu, terdetik pula nak tahu cara paling best untuk menikmati masakan korea ini.

Ramai yang menyangka bulgogi hanya dimakan begitu sahaja, tetapi tahukah anda sebenarnya daging panggang itu lebih enak dimakan wrapped with leaves? Ya, sayur-sayuran yang dihidangan sekali bersama masakan korea ada purpose. Bukan untuk salad sahaja.

Bagaimana nak wrapped leaves untuk bulgogi?

1. Daun Salad (classic)

Taste
Taste

Ini adalah style yang paling classic apabila makan bulgogi. Apabila daging tersebut telah masak, wrapped daging tersebut dengan lettuce yang fresh dan telah dibasuh. Tekstur daging bercampur dengan daun salad yang crunchy. Kalau nak pedas sikit, tambah cili. Simple food yet satisfyingly healthy.

2. Daun Salad (bersama nasi)

Suzanne Spiegoski
Suzanne Spiegoski

Ini bukanlah cara traditional untuk menjamu selera tetapi it is still delicious like the rest. Mulakan proses mengambil bulgogi dengan membentuk salad untuk menjadi mangkuk. Kemudian, topped with nasi dan barulah letak daging tersebut. Kalau inginkan tektur yang lebih crunchy, tambah sedikit sayur-sayuran lain di atas daging. This one lebih men

3. Daun Salad (bersama daun Perilla)

The New York Times
The New York Times

Untuk add a little zess, anda boleh ikut style satu atau dua tapi tambah daun Perilla terlebih dahulu sebelum letak daging panggang tersebut. Daun Perilla ialah dari keluarga pudina dan mempunyai a hint of licorice.

Selain dari yang listed above, anda boleh sahaja create your own version of eating bulbogi menggunakan sayur-sayur lain. Bunga kobis juga boleh dijadikan sebagai pengganti daun salad. Setelah telah melihat beberapa cara simple untuk menjamu bulbogi, are you still in the right track?

Kalau belum try, cuba lah!

LEAVE A REPLY