5 Hotspot Restoran Authentic Vietnam

0
157
Vietravel

Makanan Vietnamese tidak berbeza sangat dengan masakan Malaysia since both countries are located di benua yang sama. Akan tetapi, masakan Vietnam relies heavily on sos ikan, lada, gula tebu dan asam jawa untuk mengekalkan keseimbangan rasa dalam masakan mereka. Sajian yang murah dengan herba segar dan tidak terlalu pedas kerana kebiasaannya sos cili diasingkan ke dalam mangkuk lain. Menurut kajian Fork, kami telah senaraikan 5 Hotspot Restoran Vietman Halal untuk tatapan semua.

1. Kafe Vietnam @ Evolve Concept Mall

Eat Drink KL
Eat Drink KL

Sedang mencari kedai khas sajian makanan dari Kota Ho Chi Minh? This is the perfect restoran untuk anda. Kedai ini menyajikan banh mi, pho dan beberapa makanan khas lain. Kedai ini boleh dikatakan one of the best there is in Malaysia.

Sayur-sayuran di restoran ini kebanyakkan home grown. Specialty Kafe Vietnam ini adalah seafood. The fried baby squid sangat best untuk dijadikan sebagai munchies. Perfect dish untuk makan sambil lepak. As for drinks, Fork suggest you cuba ice-blended ciku.

ALAMAT: Tingkat 2, Foodzine, Evolve Concept Mall, Jln PJU 1A/4, Ara Damansara
Petaling Jaya, Malaysia. (Google Map)
WAKTU OPERASI: 10 pagi – 10 malam (Isnin – Ahad)
FACEBOOK

2. Du Viet @ Damansara Utama

moncherieve
moncherieve

Du Viet terkenal dengan harga mid-range Vietnamese foods. Hiasan dalaman kedai ini mengetengahkan style asli Vietnam. The restaurant is pretty much a hidden gem bagi rasa Instagramers; with its low-key exterior design.

Surely there is an unwritten rule yang mengatakan every Vietnamese meal perlu dimulakan dengan spring roll @ popiah. Di sini terdapat banyak appetizer menarik dan yang Fork betul-betul suka is the Spring & Summer Combo Rolls Delite. Rice paper spring roll dengan 4 inti yang berbeza; iaitu ayam serai, daging lembu, udang dan goreng.

ALAMAT: 41A & 43A, Jalan SS 21/37, Damansara Utama, 47400 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia. (Google Map)
WAKTU OPERASI: 10 pagi – 10 malam (Isnin – Ahad)
FACEBOOK l LAMAN WEB

3. Ăn Viet @ The Gardens Mall

Eat Drink KL
Eat Drink KL

Bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. Begitulah yang Fork dapat summarize tentang kedai-kedai Vietnam terbaru ini. We’re not complaining sebab there is more for us to usha dan makan. An Viet merupakan sebuah restoran khas kota Ho Chi Minh yang terletak di kawasan Gardens Mall, Kuala Lumpur.

Specialty kedai ini bukan hanya terletak in its dishes, akan tetapi more on its presentation. Pelanggan boleh memilih portion dishes mengikut kemampuan mereka untuk makan sajian tersebut. Sistem ini dibina untuk mengelakkan pembaziran makanan daripada berlaku.

ALAMAT: LG203B, The Gardens Mall, Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur, Malaysia (Google Map)
WAKTU OPERASI: 11 pagi – 10 malam (Isnin – Ahad)
FACEBOOK

4. La Lot

JE TunNel
JE TunNel

Dikenali sebagai kedai di bawah kelolaan Du Viet Restaurant and Cafe. La Lot terletak di level 6, Pavilion Kuala Lumpur; dan it is a slightly higher end version of Du Viet Damansara Utama.

The spring roll is nice especially bila cicah dengan sos kacang tanah. It has a sweet yet savory feeling to it, as expected dari cawangan Du Viet. Jika anda singgah ke sana, try the beef salad dan tambah extra peanut sauce.

ALAMAT:  6.36, Pavilion KL, Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia (Google Map)
WAKTU OPERASI: 10 pagi – 10 malam (Isnin – Ahad)

5. Mekong House

Jiaaqieats by Jia Qi
Jiaaqieats by Jia Qi

Kalau singgah je Taylor’s University Lakeside Campus, jangan lupa cuba a dish or two di Mekong House. Walaupun ia terletak di dalam kawasan kampus, it is still well-known among masyarakat di sekeliling.

Kalau ada masa, jemputlah singgah ke Mekong House dan order Claypot Glass Noodles. Delicious dan sangat berbaloi for its price.

ALAMAT: 5, Lower Ground Floor 2, Syopz At The Boardwalk, Taylor’s University Lakeside Campus, 2, Jalan Taylor’s, Bandar Sunway, Selangor 47500 (Google Map)
WAKTU OPERASI: 10 pagi – 10 malam (Isnin – Jumaat)

LEAVE A REPLY