9 Restoran Nasi Ayam Hainanese Wajib Cuba Di Lembah Klang

0
588
Sin Hwa Dee

Masakan nasi ayam Hainanese pada mulanya berasal selatan China, Hainan. Nasi khas ini dibawa ke Malaysia, Singapura, Thailand, Indonesia dan Vietnam oleh orang tempatan Hainan yang berhijrah ke negara-negara tersebut. Setiap negara mempunyai adaptasi yang sedikit berbeza antara satu sama yang lain.

Malah di Malaysia, terdapat beberapa versi yang sedikit berbeza daripada resepi asal. Di Melaka dan Johor, nasi kukus akan dikepal hingga menjadi bulat seperti bebola golf. Namun begitu, ia dijamah seperti biasa untuk memastikan setiap suapan mendapat ayam dan sos yang secukupnya. Selain itu, banyak peniaga nasi ayam di Malaysia juga menawarkan ayam panggang sebagai alternatif ayam rebus dan ayam kukus.

Nasi ayam Hainanese sememang makanan yang dekat dengan hati majoriti rakyat Malaysia. Jadi di sini, Fork telah senaraikan 10 restoran nasi ayam Hainanese yang wajib anda cuba di Lembah Klang.

Yum Cha Place

The Star
The Star

Yum Cha Place merupakan restoran nasi ayam hainanese yang menawarkan both makanan traditional dan moden. Ayam bagi nasi ayam Hainanese ini dikukus selama 40 minit untuk memastikan segalanya well-balanced; tidak over-cooked mahupun under-cooked. Selain dari nasi ayam versi tradisional, mereka juga menyajikan nasi ayam dengan sos lemon surprisingly delicious.

Alamat: E-101, Kelana Parkview Tower, Jalan SS 6/2, Ss 6, 47301 Petaling Jaya, Malaysia.
Waktu Operasi: 7 pagi – 7 malam (Isnin – Sabtu)

Facebook l Instagram

Pak Li Kopitiam

Wix
Wix

Bagi mereka yang tinggal berdekatan dengan kawasan Bukit Tinggi, Klang; anda pasti pernah terlihat restoran Nyonya Kitchen yang terkenal dengan sajian Baba Nyonya mereka. Well for your information, Pak Li Kopitiam adalah salah satu dari cabang restoran tersebut. Unlike kedai Nyonya Kitchen, kedai ini sentiasa kelihatan penuh dan jarang sekali nampak meja kosong pada peak hours. Ini kerana lokasi Pak Li amat strategik. Tambahan pula, harga di sini juga mesra poket bagi mereka yang in a tight budget.

Alamat: 42, Jalan Kristal K7/7, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
Malaysia.
Waktu Operasi: 8 pagi -1.20 tengahari (Isnin – Ahad)

Facebook l Instagram

Nasi Ayam Hainan Chee Meng

the simplest aphrodisiac
The Simplest Aphrodisiac

Bermula dari gerai kecil di Jalan Klang Lama pada tahun 1965, Nasi Ayam Hainan Chee Meng kekal sehingga kini. Kedai ini masih kekal mendapat sambutan yang hangat, baik dari pelanggan baru mahupun pelanggan lama. Harga makanan disini amat bersesuaian dengan kualiti yang diberikan. Harga nasi ayam Hainanese (boneless) hanya RM9.50. Plus point? Mereka juga menawarkan ayam kampung tapi pada kadar harga yang berbeza.

Alamat: 50, Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia.
Waktu Operasi: 11.00 pagi – 10.30 malam (Isnin – Ahad)

FacebookLaman Web

Restoran Ayam Kukus Syukran

Eezar
Eezar

Nak a family friendly restoran yang tak buat buat poket meletup? Why not cuba pergi ke Restoran Ayam Kukus Syukran. Ianya terkenal dengan nasi ayam kukus yang ala-ala nasi ayam hainanese. Harganya amat murah dan pelayan mereka juga ramah sekali. Selain dari nasi ayam, buttered prawns mereka juga a thumbs up. Nothing could go wrong with these two dishes.

Alamat: 14, Jalan Rugbi 13/30, Seksyen 13, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia.
Waktu Operasi: 10.30 pagi – 9 malam (Isnin – Ahad)

Facebook l Instagram

Pak Ayob Tip Top Corner

Pak Yop Tip Top Corner
Pak Ayop Tip Top Corner

Terkenal sebagai the best nasi ayam di kawasan Pantai Dalam, ramai yang datang ke sini lagi untuk sambal dan nasi ayam mereka. Sambal yang cukup power bagi penggemar makanan pedas. Harga mereka is a bit on the high side which is not surpising, based on the quality given. Kalau agak-agak tekak tak mahu nasi ayam, Fork cadang anda mencuba sup daging Pak Ayob ini. Rasanya cukup lazat dan jika anda kurang rajin ke sana, mereka juga do delivery di kawasan Pandai Dalam.

Alamat: Lot 97, Jalan Pantai Permai 1, Sri Pantai, Pantai Dalam, Kuala Lumpur, Malaysia.
Waktu Operasi: 6.00 pagi – 2.00 pagi (Isnin – Ahad)

Facebook l Instagram

Chicken Rice Guys

Open rice
Open rice

Dari gerai kecil yang kemudiannya pindah ke sebuah kedai di kawasan shoplot Seksyen 7 is an achievement worth noting. Bukan selalu kita dapat lihat 2 pemuda kacuk cina-melayu; bertungkus-lumus membina nama mereka dalam dunia food and beverages. Rasa nasi ayam Hainanese mereka amat authentic. Terdapat 2 pilihan nasi ayam iaitu nasi ayam panggang dan nasi ayam kukus. Kalau anda lebih berminat untuk merasai the original version, Fork syorkan anda mencuba nasi ayam kukus.

Alamat: 40, Jalan Zirkon 7F/F, Seksyen 7, Shah Alam, Malaysia.
Waktu Operasi: 8.00 pagi – 7.00 malam (Isnin – Ahad)

Facebook l Instagram l Laman Web

Warong Aji-Don Alley

Appetite
Appetite

Warong Aji-Don Alley adalah sebuah restoran yang simple dan unik. Dia membawa essence style gerai jalanan. Pelbagai jenis makanan tempatan yang disajikan di sini dan ia pasti dapat memenuhi citarasa anda. Nasi ayam Aji-Don sememangnya the ‘it’ food yang diminati ramai and not to mention, harganya cuma RM 5. Pelajar dan office people suka have lunch di Warong Aji-Don ini. Hence, this place boleh tahan sesak pada waktu lunch.

Alamat: No.60, Sri Hartamas Plaza Damas, Jalan Sri Hartamas 1, Kuala Lumpur, Malaysia.
Waktu Operasi: 10.00 pagi – 9.00 malam (Isnin – Sabtu)

JP Teres

Grand Hyatt
Grand Hyatt

Apabila dibandingkan dengan senarai kedai-kedai yang lain di dalam list ini, this might just be the most expensive one and a bit on the fine dining side. Nasi ayam Hainanese di sini memang dilabel sebagai signature dish. It is rated to be one of the best dalam kategori makanan hotel. Rugi kalau tidak cuba! Pastikan anda tidak datang pada peak season sebab JP Teres might serve you signature chicken later than usual.

Alamat: 12, Bukit Bintang Ground Floor, Grand Hyatt, Jalan Pinang, 50450 Kuala Lumpur, Malaysia.
Waktu Operasi:
BUFFET
7.30 pagi – 10.30 pagi; 12.00 tengahari – 3.00 petang & 6.00 petang – 11.00 malam (Isnin – Jumaat)
9.00 pagi – 11.30 pagi; 2.00 tengahari – 3.00 petang & 6.00 petang – 11.00 malam (Sabtu – Ahad)
MENU A LA CARTE
Dari 3.00 petang – 11.00 malam (Isnin – Khamis)
Dari 12.00 tengahari – 11.00 malam (Jumaat – Ahad)

Laman Web

Kam Kee Hainanese Chicken Rice

Ewe Paik Leong
Ewe Paik Leong

It could not get more original than this! Kam Kee Hainanese Chicken Rice adalah salah satu restoran nasi ayam hainanese asli di Kuala Lumpur. Bukan senang nak cari yang kedai  di kotaraya ini yang masih menyajikan nasi wangi dan ayam juga has the gingery smell. Pada waktu tengahari, they only serve nasi ayam tapi waktu malam, menu mereka ada a little bit more variety.

Alamat: 42, Jalan Sultan,  50000 Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia.
Waktu Operasi: 10.30 pagi – 2.30 tengahari (Isnin – Ahad)

 

LEAVE A REPLY